Pages

Monday, 8 October 2012

kerja vs belajar

pelajar sekarang dah sinonim sangat dengan perkataan 'part-time'.
atau lebih tepat lagi part-time ni dah jadi trend masa kini.

aku nak kongsi sikit pengalaman aku masa study dan kerja.

bagi aku study ni lebih fun daripada kerja.
study ni lebih banyak gap dari kerja.

study tak perlu penatkan badan, kerah tenaga cari duit.
study banyak libatkan diri dengan aktiviti.
study banyak masa bersama kawan-kawan.
study banyak 'habiskan' masa dengan buku,test,exam,payper.

nampak tak betapa fun-nya study ni?


kalau kerja pulak.................   

nampak tak betapa banyaknya dotdotdot tu?


kira kerja ni buat kita jadi manusia yang lebih bertanggungjawab.
tak tentu masa. *kalau ikut shift
banyak guna kudrat.
kena jaga banyak hati.
kena dengar banyak mulut a.k.a pendapat


memang sangatlah tak best.

kadang-kadang nak dapat cuti pun susah.

tapi, kerja ni buat kita jadi lebih berdikari.
pengalaman yang luas.

kena ingat satu perkara,
kerja dengan study ni sangat berbeza.

study, assignment kalau kena reject pun paling kuat pun kena campak atau takde markah.
tapi kerja..... bila-bila masa jek, 'you're fired!'

sangat berbeza.

ada satu pendapat ni mengatakan
belajar tinggi mana pun, kalau pengalaman kerja takde, tak guna jugak.

sebab ada student yang tak berpuas hati dengan potensi kerja dia dan gaji.
so, dia ambil keputusan untuk sambung study sampai phd.
dia ingat dia lack of knowledge.
tapi sebenarnya dia lack of experience.

memang aku akui lah,
kebanyakkan kerja pejabat ni,
dorang nak yang dah ada pengalaman.
sebab dorang takde masa nak ajar freshie.
ni bukan orientasi.

tapi tak semua tempat kerja macam tu.
kalau korang kerja kat uitm contohnya.
korang amek SKP (Skim Khidmat Pelajar). *kelik untuk tumbesaran
korang akan diajar macam mana suasana kerja pejabat.

memanglah tak semua pelajar yang grad, at the end kat pejabat jugak.
tapi macam aku taip lah.
pengalaman kerja.

zaman sekarang ni, diploma tu dorang pandang sebelah mata jek.
apetah lagi aku yang takde diploma  ni.
lagi-lah tak dipandang.

tapi, sebab ada pengalaman kerja
semua jadi senang.

setakat ni jelah yang mampu aku kongsi.
aku kerja pun bukan dipuji bagai.
kena tahan maki jugaklah kalau dapat bos yang cakap lepas jek.
sentap tak payah cerita.
buat buat pekak dah lah.

amek point yang penting jek.
kalau melayan kang, diri sendiri jugak yang sakit LOL.

p/s aku rindu nak ngadap assignment, nak dengar lecturer berceloteh. sobs. kbai!



bosan dah ngadap skrin komputer ni. pffffttt.

3 comments:

najihahfara said...

eh blog da baru ye hihi..
kita teringin nak keje part time tapi x sempat2

dEdEQ dE wIshEs said...

KAN DEAR .. RINDU NAK NGADAP ASGMENT N GOSIP2 NGAN DAK2 UMAH N KELAS .. HUWAAAA .. RINDU BANGAT

Sayidah Nafisah Ruslan said...

cuti sem ni saya nak kerja part time.doakan esok saya dapat kerja ye! :)